پیشنهاد اجرای آب بندی بام سبز (Roof Garden) با استفاده از عایق رطوبتی MCI
در برخی موارد سازندگان سازه های لوکس اقدام به طراحی و اجرای بام سبز بر روی پشت بام سازه مینمایند. در چنین مواقعی اهمیت اجرای یک عایق رطوبتی مورد اطمینان از اهیمت به سزایی برخوردار میگردد. البته خاطر نشان میکنم استفاده از واژه سیستم آب بندی به جای عایق رطوبتی میتواند بهتر نشانگر شرایط اجرایی در سازه بام سبز باشد.
همانطور که گفته شد اهمیت اجرای سیستم آب بندی با استفاده از انواع عایق های رطوبتی ساختمان، به ویژه عایق های رطوبتی نسل جدید در پشت بام سبز (روف گاردن) بسیار بالا است. از این رو تولید کننده های مختلف عایق های رطوبتی نسبت به ارائه و معرفی راهکارهای مناسب به منظور اجرای یک سیستم آب بندی مناسب اقدام مینمایند. در همین راستا در این نوشتار توضیحات مختصری در مورد اجرای این سیستمهای آب بندی و عایقکاری خواهیم داشت.
@farazpaye
-
اجرای عایق رطوبتی MCI بر روی ایزوگام اجرا شده در پشت بام
بعضا پیش می آید که سازنده طبق روال رایج اجرای عایق های رطوبتی، نسبت به اجرای یک یا چند لایه عایق رطوبتی پیش ساخته (ایزوگام) و یا قیرگونی بر روی پشت بام اقدام مینماید. از طرف دیگر در صورتی که قرار باشد بر روی پشت بام نسبت به اجرای بام سبز (روف گاردن) اقدام نماید، به فکر تقویت سیستم آب بندی اجرا شده بر روی پشت بام می افتد.
در بسیاری از موارد، بدون توجه به ساختار فیزیکی و شیمیایی عایق اجرا شده قبلی که معمولا ایزوگام و یا قیرگونی میباشد، به جهت تقویت و بهسازی عایقکاری پشت بام نسبت به اجرای برخی عایقهای با پایه شیمیایی و خصوصیات فیزیکی متفاوت بر روی عایق رطوبتی موجود اقدام میگردد. باید به این نکته توجه داشت که سیستمهای آب بندی پایه قیری نظیر ایزوگام و قیرگونی به واسطه استفاده از مواد پایه قیری دارای ضریب انبساط حرارتی متفاوتی نسبت به سیستم های آب بندی مشابه پایه پلیمری نظیر عایق رطوبتی MCI هستند. از این رو در صورتی که مستقیما بر روی عایقهای رطوبتی پایه قیری، یک عایق رطوبتی کوپلیمری مانند MCI اجرا گردد، این امکان وجود دارد که به عنوان مثال در بازه ی زمانی یک فصل و شاید هم کوتاه تر، به دلیل تفاوت ضریب انبساط حرارتی این دو سیستم آب بندی ترکهایی بر روی سیستم رویی ایجاد گردد.
@farazpaye
بسیار پر واضح است که ایجاد ترک بر روی یک عایق رطوبتی، عملکرد آن را کاملا مختل مینماید. پس راه حل چیست؟ آیا نباید از عایق های رطوبتی نل جدید بر روی عایق های سنتی نظیر ایزوگام و قیرگونی استفاده نمود؟
پاسخ این سوال بسیار ساده است. با یک طراحی مهندسی مناسب نه تنها میتوان عایق رطوبتی اجرا شده قبلی را تقویت نمود، بلکه طول عمر کل سیستم آب بندی اجرا شده چند برابر میگردد.
@farazpaye
@farazpaye
راه حل اجرای عایق رطوبتی MCI بر روی بام سبز:
مرحله اول:
دراین مرحله از اجرای عایق رطوبتی MCI بر روی بام سبز، میبایست نسبت به اجرای یک لایه محافظ بر روی عایق رطوبتی پایه قیری اجر ا شده قبلی اقدام گردد. بدیهی است یکی از مقرون به صرفه ترین روشهای اجرای یک لایه محافظ، اجرای یک ملات پایه سیمانی بر روی عایق رطوبتی اجراشده میباشد. این را میدانیم که ملات سیمانی نه تنها مانند عایق های رطوبتی پلیمری نظیر MCI انعطاف پذیر نیست بلکه به راحتی در اثر انبساط و انقباض لایه ایزوگام زیرین دچار ترک خوردگی میگردد./
لازم به توضیح است استفاده از افزودنی ژل میکروسیلیس الیاف دار FARA GEL P1 و چسب بتن ویژه Super MCP بر اساس دستورمصرف در ملات محافظ کمک فراوانی به آب بندی و نفوذناپذیری همین ملات محافظ نیز خواهد نمود.
@farazpaye
مرحله دوم
همانطور که در بالا ذکر شد، احتمال ترک خوردگی ملات محافظ به واسطه سرد و گرم شدن لایه قیری زیر آن وجود دارد. به همین منظور و برای جلوگیری از ترک خوردگی لایه محافظ، نسبت به اجرای دو یا چند درز انبساط در طول و عرض سطح پشت بام اقدام می نماییم. در حقیقت درزهای انبساط طراحی شده با استفاده از یک ماده درزبند انعطاف پذیر مانند ماستیک پلی یورتان (PU Mastic)، پر میشوند. معمولا عرض و عمق چنین درزهایی حدود 3 سانتی متر توصیه میگردد. مرحله دوم
مرحله سوم:
اجرای عایق رطوبتی MCI بر روی بام سبز، آخرین مرحله آب بندی پشت بام خواهد بود. پس از اجرای لایه محافظ و پر نمودن درز انبساط ایجاد شده با PU Mastic میتوانید نسبت به اجرای عایق رطوبتی MCI بر اساس دستور مصرف مندرج در کاتالوگ بر روی لایه محافظ سیمانی اقدام نمایید.
در صورت اجرای دقیق تمامی مراحل فوق، سیستم آب بندی پشت بام شما شامل لایه های ذیل می باشد که هرکدام به واسطه مشخصات فنی خود از نفوذ رطوبت به داخل ساختمان جلوگیری مینماید. همچنین خاطر نشان میسازد علاوه بر این که تغییرات فیریکی در هر لایه از جمله انبساط و انقباض موجب آسیب به لایه ی دیگر نمی شود، در صورت آسیب دیدن هرکدام از آنها لایه بعدی عملکرد محافظتی خود را به بهترین شکل ایفا خواهد کرد.
- لایه ایزوگام یا قیرگونی زیرین
- لایه محافظ پایه سیمانی آب بند (به واسطه استفاده از افزودنی های آب بند کننده ملات سیمان)
- درز انبساط آب بند (نقش محافظتی و جلوگیری کننده از ترک خوردگی لایه های بالایی)
- لایه آب بند نهایی MCI ، وجود این لایه به جهت مقاومت شیمیایی و دوام بالاتر در شرایط جوی مختلف نسبت به سیستم های پایه قیری نظیر ایزوگام و قیرگونی به عنوان یک مزیت خوب در این سیستم آب بندی به شمار می رود.
@farazpaye