آببندی فونداسیون و دیوار برشی
مقدمه
در اکثر پروژه های اجرایی در ایران متریال رایج جهت آببندی فونداسیون و دیوار برشی شامل عایقهای رطوبتی پیش ساخته قیری موسوم به ایزوگام و سیستم آببندی سنتی قیر و گونی میباشد که معمولا برای انجام هرگونه عملیات آببندی مورد استفاده قرار میگیرد. و این در شرایطی است که مهندسین در بیشتر پروژه های جاری کشور، اغلب با مصالح نوین و فناوری های به روز دنیا کمتر آشنا میباشند و شاید کمتر کسی در خصوص مزیتها و ویژگی های عایقهای پلیمری سرد اجرا اطلاعات کافی داشته باشد. هرچند عایق های رطوبتی پلیمری پیش ساخته قیری موسوم به ایزوگام و سیستم آببندی و ایزولسیون قیر و گونی در بسیاری از موارد میتواند نقش مناسب و موثری به عنوان یک متریال آب بند در آببندی بخش های مختلف یک ساختمان ایفا نماید ولیکن نبایست از برخی مزایا و ویژگی های منحصر به فرد سیستمهای نوین آببندی نظیر عایقهای پلیمری و عایقهای کوپلیمری سرد اجرا غافل ماند. در این میان یکی از بهترین روشهای آببندی در پروژههای ساختمانی استفاده از عایقهای رطوبتی پلیمری دو جزیی میباشد. عایقهای پلیمری دوجزیی پایه آب معمولا بر اساس یک جزء پودری پایه سیمانی و یک جزء مایع رزینی طراحی میشوند. با توجه به حضور رزین های امولسیفای شده در آب و آببند اکریلیک و بعضا کوپلیمرهای استایرن اکریلیک در جزء رزینی این دسته از محصولات آببند، میتوان انتظار انعطاف پذیری مناسبی از این گروه از محصولات آب بندی داشت. (برای نمونه طبق آزمون مقاومت کششی انجام گرفته بر روی نمونه عایق پلیمری MCI در آزمایشگاه مرکز پژوهش و متالوژی رازی بر اساس استاندارد مرجع ASTM D412-06a (2013) ، میزان ازدیاد طول این آببند پلیمری تا ۸۳ درصد گزارش گردیده است، که البته بایستی خاطرنشان ساخت امکان افزایش این میزان انعطاف پذیری توسط کارخانه شرکت فرازپایه در عایق پلیمری MCI وجود دارد، ولیکن با توجه به حضور الیاف پلی پروپیلن PP و مسلح نمودن عایق پلیمری MCI با استفاده از ژئوتکستایلهای بافته شده SUPER-TISSUE در هنگام اجرای عملیات آببندی، معمولا نیازی به افزایش خواص انعطافپذیری این عایق پلیمری در محصول وجود ندارد ).
همچنین حضور مواد پایه سیمانی در جزء پودری این عایقهای رطوبتی موجب افزایش چشمگیر چسبندگی این گروه از محصولات آببندی به زیرآیندهای سیمانی و بتنی میگردد، تا جایی که در تستهای انجام شده بر روی عایق پلیمری MCI تولید شرکت فرازپایه البرز، مقاومت چسبندگی این آببند پلیمری بین ۲ تا ۳ مگاپاسکال به زیرآیند بتنی محاسبه شده است.
لذا در طراحی و تولید این محصول دانش بنیان علاوه بر در نظر گرفتن خواص آببندی محصول، نسبت به تقویت و بهینه نمودن سایر ویژگی های فیزیکی محصول نیز دقت گردیده است، تا محصولی کاملا آببند و با مقاومت فیزیکی و طول عمر بالا طراحی و تولید گردد. همچنین از جمله سایر ویژگی های بارز این گروه از محصولات آب بندی میتوان به مقاومت شیمیایی و دوام بالای این دسته از در شرایط محیطی متفاوت اشاره نمود، به طوری که عایق پلیمری MCI به عنوان یک کامپوزیت سیمانی اصلاح شده آببند، علاوه بر مقاومت و دوام بالا در شرایط خورنده حتی در تماس با فاضلاب شهری که آن را قادر میسازد به عنوان یک سیستم آببند مطمئن در تصفیه خانه های فاضلاب شهری هم استفاده نمود. این عایق رطوبتی همچنین در یک بازه ی دمایی گسترده در حدود ۴۰- درجه سانتیگراد تا ۶۰+ درجه سانتیگراد بدون تغییر در کیفیت آببندی قابل استفاده میباشد. ویژگی اخیر و همچنین مقاومت این سیستم آببندی در برابر اشعه ماورای بنفش به واسطه حضور رزینهای اکریلیک در ساختار آن، این امکان را فراهم می آورد که عایق پلیمری MCI را به عنوان لایه نهایی و بدون هیچگونه پوششی بر سطوح مورد نظر جهت آببندی استفاده نمود.
یکی از استانداردهای رایج برای کنترل و تست آببندی این گروه از محصولات آببندی، انجام تست آببندی بر روی این دسته از محصولات بر اساس استاندارد مرجع DIN 1048 میباشد. در این آزمایش یک قطعه بتنی استاندارد را با مواد آببند مورد آزمایش پوشش داده و در مدت زمان ۷۲ ساعت تحت ۵ بار فشار هیدروستاتیک قرار میدهند. نتاایج به دست آمده از تست عایق پلیمری MCI بر اساس استاندارد فوقالذکر، حاکی از آببندی کامل عایق پلیمری MCI است که مستندات آن در بخش مربوط به نتایج آزمایشهای انجام شده بر روی این محصول در پیشنهاد حاضر ارائه گردیدهاست.
یکی از نکات حایز اهمیت در استفاده از عایق پلیمری MCI ، عملکرد این عایق رطوبتی به عنوان یک سیستم آببند توامان هم در نشت مثبت و هم در نشت منفی میباشد. لذا بر خلاف سایر سیستمهای آببندی نظیر ایزوگام و قیرگونی که به دلیل چسبندگی پایین به زیرآیندهای بتنی و سیمانی امکان جدا شدن آنها از زیر کار در نشت منفی وجود دارد، میتوان از آببندهای پلیمری به ویژه عایق پلیمری MCI برای آببندی در شرایط نشت منفی نیز بهره جست.
بر اساس توضیحات فوق برای طراحی یک سیستم آببند در زیر فونداسیون و اطراف دیوارهای برشی سازه، میتوان نسبت به اجرای سیستمی متشکل از عایق پلیمری MCI و سوپرتیشو (یک ژئوتکستایل بافته شده از الیاف پلیاستر) دربین بتن مگر و فونداسیون سازه اجرای عایق پلیمری MCI در پشت دیواره های برشی سازه تا تراز سطح زمین بر اساس پروسیژر اجرایی ذیل اقدام نمود. (مشخصات فنی کامل عایق پلیمری MCI را میتوان در کاتالوگ این محصول مشاهده نمایید)
-
روش پیشنهادی آببندی فونداسیون و دیوارهای برشی سازه با استفاده از عایق پلیمری MCI
-
آببندی فونداسیون
-
برای آّببندی و جلوگیری از نشت منفی در فونداسیون، اجرای عایق پلیمری MCI بر روی بتن مگر زیر فونداسیون پیشنهاد میگردد. از آنجایی که در طراحی پروژه هایی از این دست بازه ی زمانی طولانی برای بهره برداری از در نظر گرفت هشده و نظر به این که در دراز مدت امکان ایجاد ترکهای مویی بر روی بتن مگری با ضخامت ۱۰ سانتیمتری زیر فونداسیون و انتقال آن به عایق پلیمری اجرا شده وجود دارد، علی رغم حضور الیاف پلی پروپیلن (PP) در فرمولاسیون عایق پلیمری MCI به منظور مسلح نمودن عایق رطوبتی در برابر ترک خوردگی و همچنین داشتن خاصیت کشسانی پل زدن بر روی ترکها (crack bridging) در این سیستمهای آببندی، توصیه میگردد نسبت به اجرای یک لایه سوپرتیشوی فونداسیون (ژئوتکستایل بافته شده از الیاف پلی استر) در حد فاصل دو دست عایق رطوبتی اجرا شده MCI اقدام گردد. حضور تیشوی مذکور در این عایق پلیمری تاثیر به سزایی در افزایش مقاومت کششی سیستم آببندی اجرا شده در زیر فونداسیون داشته و با مسلح نمودن (reinforcement) عایق پلیمری MCI احتمال هرگونه ترک خوردگی و پارگی را در سیستم آببندی و همچنین انتقال هرگونه ترکهای حاصل از نشست در بتن مگر به عایق رطوبتی را به کمترین حد ممکن میرساند. بر این اساس روش پیشنهادی در اجرای سیستم آببندی بر روی بتن مگر زیر فونداسیون به قرار زیر ارائه میگردد:
-
تمیزکاری، شستشو و آماده نمودن سطح بتن مگر برای اجرای عایق پلیمری MCI
در این مرحله با انجام شستشو با استفاده از واتر جت نسبت به آماده سازی سطح بتن مگر اقدام میگردد. چرا که برای افزایش میزان چسبندگی عایق رطوبتی پلیمری MCI به زیرآیند بتنی، سطح نهایی میبایست عاری از هرگونه گرد و غبار و آلودگی باشد. ضمن اینکه میبایست نسبت به ترمیم و تصحیح سطوح ناصاف، شن زده و کرمو نیز با استفاده از مواد ترمیمی مناسب اقدام نمود. در صورتی که در قسمتهایی به دلیل اجرای نامناسب بتن، سطوحی از بتن مگر دچار شنزدگی باشد، توصیه میگردد سطوح مذکور با استفاده از مخلوط خشک آماده ترمیم کننده ویژه الیافدار RCM (Reinforcement Cement Mortar) ترمیم و تصحیح گردد. مشخصات فنی و روش استفاده از مخلوط خشک RCM در انتهای گزارش ذکر شدهاست.
-
اجرای عایق پلیمری MCI به همراه سوپرتیشوی فونداسیون
در مرحله نهایی اجرای عملیات آب بندی پس از گذشت حداقل ۲۴ ساعت از اجرای ملات ترمیمی پایه سیمانی جهت آمادهسازی سطح، نسبت به اجرای عایق پلیمری MCI بر اساس روش اجرایی ذیل اقدام میگردد.
از انجایی که در این پرژوه عایق پلیمری MCI با استفاده از سوپرتیشو مسلح میگردد، لذا بعد از اجرای یک دست عایق پلیمری و بلافاصله قبل از خشک شدن لایه اجرا شده نسبت به اجرای سوپرتیشو بر روی محل اقدام میگردد و سپس دست دوم آببند پلیمری MCI بر روی سوپرتشو اجرا میگردد.
در تصویر ذیل به صورت شماتیک مراحل اجرای عایق پلیمری MCI به همراه سوپرتیشو بر اساس روش پیشنهادی ارائه شده نشان داده شده است. (مقیاس تصویر دقیق نمیباشد)
عایق پلیمری MCI (لایه اول) (ضخامت ۷۰۰ تا ۸۰۰ میکرون)
عایق پلیمری MCI (لایه دوم) (ضخامت ۷۰۰ تا ۸۰۰ میکرون)
سوپرتیشو (ژئوتکستایل بافته شده از الیاف پلی استر) (لایه میانی)
عایق پلیمری MCI (لایه اول) (ضخامت ۷۰۰ تا ۸۰۰ میکرون)
بتن مگر (ضخامت ۱۰ سانتیمتر)
(توضیح اینکه مقیاسها در تصویر فوق رعایت نشده است و تصویر صرفا جهت توضیح شماتیک لایه های اجرا شده میباشد)
-
میزان مصرف عایق کوپلیمری MCI
در این روش با توجه به استفاده از عایق کوپلیمری MCI به همراه سوپرتیشوی فونداسیون و با توجه به اجرای عایق رطوبتی بر روی کف بتن مگر میزان مصرف این محصول تقریبا بین ۳ تا ۴ کیلوگرم در هر مترمربع میباشد. شایان ذکر است نظر به اجرای این محصول بر روی بتن مگر و وجود پستی و بلندی و بعضا تخلل بیشتر این بتن نسبت به زیرآیندهای دیگر مانند بتن مسلح با اجرای قالببندی، احتمال میرود مقدار مصرف این متریال در هر مترمربع در این شرایط افزایش یابد.
-
آببندی دیوارهای برشی
در این مرحله نیز برای جلوگیری از نشت منفی در دیوارهای برشی، میتوان از سیستم آببندی MCI استفاده نمود. نکته قابل توجه در این بخش عدم نیاز به استفاده از تیشو در آببندی دیوارهای حائل میباشد. چرا که دیوراهای مذکورمتشکل از سازهای بتنی یکپارچه بوده و امکان ترخوردگی سازهای در آن وجود ندارد. لذا صرفا با استفاده از دو دست عایق پلیمریMCI به همراه یک دست تیشوی فایبرگلاس به منظور پر نمودن خلل و فرج حاصل از قالببرداری بتن میتوان برای آببندی دیواره ی مذکور اقدام نمود که استفاده از آن دارای دو مزیت ذیل نیز خواهد بود:
- از آنجایی که عایق پلیمری MCI امکان آببندی هم در نشت منفی و هم در نشت مثبت را فراهم میسازد، پس میتوان از این سیستم آببند برای آببندی دیوارهای برشی هم از داخل دیوار و هم از بیرون آن اقدام نمود.
- همچنین در صورت استفاده از عایق پلیمری MCI در پشت دیواره ها از بیرون سازه به دلیل مقاومت سایشی بالای این سیستم آببندی میتوان به راحتی نسبت اجرای back fill درشتدانه بدون اجرای دیوار آجری محافظ در پشت آن اقدام کرد.
-
آماده سازی سطح زیرکار
در این مرحله نیز در صورت وجود سطوح شننما و یا کرمو شده بر روی دیواره نسبت ترمیم زیر کاربا استفاده از یک ملات ترمیمی اقدام میگردد. بدیهی است در این مرحله نیز عملیات تمیزکاری و شستشو قبل از اجرای عایق پلیمی MCI میبایست انجام پذیرد.
-
اجرای عایق پلیمری MCI بر روی دیوار برشی
در این مرحله نیز فقط با اجرای دو دست عایق پلیی MCI و اجرای یک لایه تیشوی فایبرگلاس در میان دو دست عایق پلیمری اجراشده بر روی سطح دیوار برشی بعد از ۲۴ ساعت از اجرای زیرسازی دیواره ها آببندی دیواره های برشی تکمیل میگردد.
در صورت اجرای عایق پلیمری از داخل سازه بر روی دیواره، به دلیل ساختار سیمانی عایق پلیمری MCI این امکان وجود دارد که هرگونه روسازی بر روی دیواره مذکور اعم از گچکاری، اجرای سنگ و حتی اجرای رنگها دکوراتیو به راحتی و بدون نیاز به هیچگونه پیشنیازی یر روی لایه نهایی عایق پلیمری MCI اجرا گردد.
سطح بیرونی دیوار برشی بتنی
عایق پلیمری MCI (دست اول)
تیشوی فایبرگلاس
عایق پلیمری MCI (دست دوم)
(توضیح اینکه مقیاسها در تصویر فوق رعایت نشده است و تصویر صرفا جهت توضیح شماتیک لایههای اجرا شده میباشد)
-
میزان مصرف عایق کوپلیمری MCI
در این مرحله با توجه به استفاده از عایق کوپلیمری MCI به همراه سوپرتیشوی دیواره و با توجه به اجرای عایق رطوبتی بر روی دیوار میزان مصرف این محصول تقریبا بین ۲ تا ۳ کیلوگرم در هر مترمربع میباشد. البته با توجه به اجرای این عایق رطوبتی بر روی دیواره حایل در این مرحله و نظر به اینکه معمولا چنین سازهای با توجه به روش اجرا دارای سطحی بسیار صاف و صیقلی میباشد، احتمالا میزان مصرف عایق رطوبتی از مقدار تخمین زده شده (۳ تا ۴ کیلوگرم در هر مترمربع) بیشتر نخواهد بود.